HVAD ER YOGA?

– MERE OM YIN, HATHA OG YIN YANG YOGA

FEBRUAR 2021

HVAD ER YOGA?

Yoga, når du tager alle elementer med, er en måde at leve på, som kan vise vejen mod forening af krop og sind. Med andre ord; Hvordan du kan finde den indre ro i en krop der ikke er stresset og anspændt. En krop der derimod er fyldt af ro og indre fred, overskud og energi.

 

Vi vil koncentrere os om de yoga-stilarter du møder hos YOGA by SANNA og onlineklubben DIT online YOGA UNIVERS. Vi kommer ind på hvad de hver især indeholder og hvordan du praktiserer dem.

 

YIN YOGA

Yin yoga er en stille praksis hvor du er siddende og liggende på yogamåtten. Du er typisk i stillingerne 3-7 minutter. Det er når du er i stillingerne i længere tid, du mærker effekten. OG – i pauserne mellem stillingerne.

Når du praktiserer yin yoga afspændes kroppen og ophobede spændinger forsvinder. Bindevævet, sener og ledbånd strækkes. Vævet bliver mere smidigt og du opnår/bevarer din mobilitet, altså bevægelsesfrihed i kroppen.

Du er blid ved dig selv, vi gør det langsomt og løsner ophobede spændinger – både fysisk og mentalt.

Du kommer på opdagelse inde i dig selv, når du bevidst træner det at være i tanker, følelser, kroppen og din intuition. At tillade sig selv at mærke indad, at mærke smerter, vrede, rastløshed og uro er for de fleste en udfordring.

Det er her i yin yogaen RIGTIG MANGE bliver meget udfordret. Særligt de første gange. Ofte har vi levet et liv hvor vi ikke har tilladt os selv at mærke. At mærke krop, sind, følelser og intuition. Så er du helt ny, skal du give det en chance mange gange.

Du bliver over tid bedre til, at give de vigtige ting i dit liv den opmærksomhed de fortjener – og at slippe det der ikke gør dig noget godt.

Når du laver yin yoga stimuleres meridianbanerne i kroppen (ligesom ved bl.a. zoneterapi og akupunktur). Når meridianbanerne stimuleres skabes Chi (energi). Vitaliteten i kroppens organer afhænger i høj grad af den Chi og det flow der skabes i meridianbanerne.

Du bliver også, over tid, guidet dybt ind i Taoisternes 5-element teori.

Stillingerne vises i mange varianter – så ALLE kan være med, uanset højde, drøjde og skavanker.

 

HATHA YOGA

Hatha yoga er en praksis i lidt mere bevægelse. Mere dynamisk og energifyldt. Du glider fra stilling til stilling i et langsomt, meditativt flow. Du er i stående, siddende og liggende stillinger. Du arbejder med at styrke kroppen muskulært. Du får pulsen op og muligvis sved på panden. Samtidig strækkes og afspændes kroppen. Dog varer stillingerne typisk 3-10 åndedræt. Der arbejdes med Ujaii åndedrættet og kroppens låse; rodlås og mavelås, dvs. vi arbejder hele tiden i coremuskulaturen og bækkenbunden. Dette for at beskytte rygsøjlen i de forskellige stillinger.

Stillingerne vises i mange varianter – så ALLE kan deltage, uanset højde og drøjde og skavanker.

 

YIN YANG YOGA

Når vi praktiserer Yin Yang Yoga kombineres Hatha og Yin yogaen.

 

MEDITATION

Meditation er som regel en liggende eller siddende praksis. Du vender stille opmærksomheden indad. Typisk med fokus på eks. åndedrættet, en visualisering eller kroppen. Du finder ind i en ro og stilhed som skal opleves. Dette kan ikke beskrives i ord.

Meditation hjælper til at finde ro og balance i hverdagen, at give et åndehul hvor du får tanket fornyet energi, koncentration og fokus.

 

ALLE kan deltage. Det kræver blot at man har lyst og ønsker at opøve en praksis.

 

Kærligst Sanna